Geregistreerd partner en huis kopen

Geregistreerd partner en huis kopen

Geregistreerd partnerschap en huis kopen: wat is handig om te weten?

Wilt u samen met uw partner een huis kopen en overweegt u een geregistreerd partnerschap? Deze blog biedt uitgebreide informatie over wat een geregistreerd partnerschap inhoudt, de voordelen ervan bij het kopen van een huis, en de belangrijkste verschillen met andere samenlevingsvormen zoals een huwelijk of samenlevingscontract.

 

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die bijna dezelfde wettelijke status heeft als een huwelijk. In plaats van te trouwen, kunt u ervoor kiezen uw relatie officieel vast te leggen bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geeft u en uw partner vrijwel dezelfde rechten en plichten als een huwelijk.

 

Voorwaarden voor een geregistreerd partnerschap

Om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder (uitzonderingen zijn mogelijk vanaf 16 jaar).
  • U mag niet tegelijkertijd getrouwd zijn of een ander geregistreerd partnerschap hebben.
  • Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
  • Een geregistreerd partnerschap is niet mogelijk tussen ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen, en broers en zussen.

 

Rechten en plichten bij een geregistreerd partnerschap

Met een geregistreerd partnerschap heeft u het recht om elkaars achternaam te gebruiken. In officiële documenten, zoals bij belastingaangiften, moet u echter uw eigen achternaam gebruiken. Bovendien wordt de familie van uw partner uw aangetrouwde familie, wat bepaalde wettelijke implicaties kan hebben.

Bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen, zoals de verkoop van een eigen woning of het kopen op afbetaling, is wederzijdse toestemming vereist. Bovendien hebben geregistreerde partners een onderhoudsplicht naar elkaar toe, wat betekent dat u samen verantwoordelijk bent voor de kosten van het huishouden.

 

Geregistreerd partnerschap en hypotheek

Een geregistreerd partnerschap is niet verplicht om samen een huis te kopen of een hypotheek af te sluiten. Het kan echter voordelen bieden en bepaalde zaken juridisch eenvoudiger maken. Zo valt een huis dat u samen koopt automatisch onder de gemeenschap van goederen, tenzij anders vastgelegd in de partnerschapsvoorwaarden.

 

Voordelen van een geregistreerd partnerschap bij het kopen van een huis

Gemeenschap van goederen: Als geregistreerde partners valt het huis automatisch onder de gemeenschap van goederen, wat betekent dat het eigendom gezamenlijk is. Dit is van toepassing van een woning die jullie samen kopen. Een woning die iemand al in bezit heeft voorafgaand aan het geregistreerd partnerschap blijft persoonlijk eigendom tenzij jullie hier andere afspraken over maken.
Wettelijke erfgenaam: Bij het overlijden van een van de partners blijft de overgebleven partner eigenaar van het huis, en niet de familie van de overledene. Dit is bij een samenlevingscontract niet standaard het geval.

 

Verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap:

  • Einde van de relatie: Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om worden ontbonden als beide partners het eens zijn en er geen minderjarige kinderen zijn. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
  • Scheiding van tafel en bed: Dit is alleen mogelijk bij een huwelijk en niet bij een geregistreerd partnerschap.
  • Ja-woord: Bij een huwelijk moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven, wat bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht is.

 

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

U kunt een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk, maar niet andersom. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, die een akte van omzetting maakt. Dit heeft meestal geen gevolgen voor uw situatie.

 

Beëindiging van een geregistreerd partnerschap

Als u geen minderjarige kinderen heeft, kunt u een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder tussenkomst van de rechter. Dit doet u via een notaris, die een overeenkomst opstelt met daarin de verdeling van belangrijke zaken zoals het huis, eventuele alimentatie en pensioen.

 

Het belang van goede afspraken

Of u nu kiest voor een geregistreerd partnerschap, een samenlevingscontract, of niets officieel vastlegt, het is cruciaal om goede afspraken te maken. Dit kan problemen voorkomen in geval van overlijden of een breuk. Bespreek uw situatie met een hypotheekadviseur en een notaris om de beste juridische en financiële bescherming te waarborgen.

 

Vertel ons uw verhaal!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op met onze hypotheekadviseurs. Wij helpen u graag verder! Een online kennismakingsgesprek is zo opgezet.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties