ABN Amro Woningmarktmonitor april 2024

ABN Amro Woningmarktmonitor april 2024

Op 16 april 2024 heeft ABN Amro een nieuwe Woningmarktmonitor gepubliceerd.

Huizenprijzen blijven stijgen in 2024 en 2025

De huizenmarkt blijft in beweging en de huizenprijzen naderen opnieuw het recordniveau van juli 2022. We verwachten dat de huizenprijzen in 2024 met 6% zullen stijgen en in 2025 met 5%. Eerder voorspelde stijgingen waren 4% voor dit jaar en 3,5% voor volgend jaar. Deze grotere stijging komt vooral door hogere inkomens en dalende hypotheekrentes.

 

Aantal woningverkopen neemt toe

In januari en februari van dit jaar zijn er maar liefst 13% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt mede door de verhoogde NHG-kostengrens, de verruimde startersvrijstelling en het feit dat particuliere verhuurders vaker hun woningen te koop zetten. Nieuwbouw blijft echter achter. We verwachten dat het aantal woningverkopen dit jaar met 0,5% zal toenemen en volgend jaar met 3%.

 

Dalende hypotheekrente

De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting vanaf juni de rente geleidelijk verlagen naar 2,75% eind dit jaar en naar 1,5% eind 2025. Dit kan de hypotheekrente voor hypotheken met een korte rentevaste periode verder doen dalen, waardoor consumenten meer hypotheek kunnen krijgen en woningen betaalbaarder worden. De hypotheekrente voor leningen met een lange rentevaste periode is al flink gedaald, maar kan nog iets verder dalen als de ECB de verwachte renteverlagingen doorvoert.

 

Doorstroming op de huizenmarkt blijft achter

Doorstromers kopen minder woningen, ondanks de mogelijkheid om bij verhuizing het aflossingsvrije deel van de hypotheek en de oude hypotheekrente mee te nemen via de ‘verhuisregeling’. Het is moeilijk voor hen om een passende woning te vinden. Hoewel de dalende hypotheekrente en gestegen inkomens een positief effect hebben op de maximale hypotheek, blijft de krapte op de huizenmarkt groot. Er staan weinig bestaande woningen te koop en het aanbod van nieuwbouwwoningen blijft beperkt. De woningbouw in Nederland blijft achter bij de overheidsdoelstelling om in de komende tien jaar één miljoen huizen te bouwen. In 2023 zijn 73.000 woningen gebouwd, terwijl jaarlijks minstens 115.000 nieuwe huizen nodig zijn.

 

Starters hebben voordeel

Voor starters is het aantrekkelijker geworden om een woning te kopen. De NHG-kostengrens is verhoogd van €405.000 naar €435.000 en de startersvrijstelling is verruimd. Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een woning tot €510.000, waar dit vorig jaar nog €440.000 was. Daarnaast is het verhuren van woningen voor particuliere huiseigenaren minder aantrekkelijk geworden door gestegen rente, hogere belastingen en verwachte huurprijsbeperkingen. Dit leidt ertoe dat beleggers sneller hun huurwoningen verkopen, wat kansen biedt voor starters. Zij moeten wel goed letten op de woningkwaliteit, aangezien beleggers waarschijnlijk eerst woningen met een matig energielabel verkopen.

Energielabel en klimaatbewustzijn

Sinds de stijging van de energieprijzen letten kopers meer op het energielabel van woningen. Veel kopers zoeken specifiek naar huizen met een energielabel A, B of C. De prijzen van deze huizen stijgen dan ook meer dan die van woningen met een lager energielabel. Nu de energieprijzen iets gedaald zijn en het aantal beschikbare woningen beperkt is, worden er meer huizen verkocht met een matig energielabel.

Huizenbezitters zijn over het algemeen slecht op de hoogte van klimaatrisico’s en maatregelen om schade te beperken. De introductie van een verduurzamingsplicht bij woningaankopen en een klimaatlabel kan kopers bewuster maken van deze risico’s en ervoor zorgen dat deze beter in de woningwaarde worden verwerkt.

 

Vertel ons uw verhaal!

Weten wat uw mogelijkheden zijn om op huizenjacht te kunnen? Wij helpen u graag op weg tijdens een online kennismakingsgesprek.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties