Wat doen de huizenprijzen in 2024?

Wat doen de huizenprijzen in 2024?

Koopwoningprijzen bereiken hoogtepunt: Verwacht geen snelle daling

De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen en hebben in april een nieuw record bereikt. De gemiddelde transactieprijs van bestaande koopwoningen lag afgelopen maand op 453.984 euro. Hoewel dit ongewogen niet het hoogste niveau ooit is, toont de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster aan dat de prijzen 7,5 procent hoger liggen dan een jaar eerder en 0,7 procent hoger dan het vorige record van juli 2022.

 

Verwachting van stijgende prijzen

De recente prijsstijging komt niet als een verrassing. Economen voorspelden al eerder dat de woningprijzen dit jaar weer zouden stijgen. In de praktijk zien makelaars opnieuw een toename in overbiedingen. Een belangrijke factor is het tekort aan nieuwbouwwoningen, waardoor te veel kopers in dezelfde vijver vissen. Daarnaast lijkt de hypotheekrente te zijn gestabiliseerd. “Het was een kwestie van tijd tot we het oude niveau weer zouden bereiken,” aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

 

Invloed van de hypotheekrente

Na een piek in juli 2022 daalden de huizenprijzen kortstondig door een stijging van de hypotheekrente. Van Mulligen herinnert zich: “Tot medio 2022 was de hypotheekrente historisch laag, met percentages van 1 à 1,5 procent voor tien jaar vast. Het was logisch dat de woningprijzen omhoog schoten.” Toen de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogde vanwege inflatie, moesten kopers meer letten op hun uitgaven.

Sinds juni 2023 stijgen de prijzen echter weer. De rente is gestabiliseerd, lonen zijn in veel cao’s verhoogd en de woningnood blijft aanhouden. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 60.130 woningen verkocht, bijna dertien procent meer dan een jaar eerder. In april lagen de prijzen voor het eerst hoger dan bij de vorige piek in juli 2022.

Vooruitzichten

Volgens Van Mulligen is de hypotheekrente hier en daar wat gedaald, gecombineerd met de grote vraag naar woningen en het feit dat mensen veel te besteden hebben, keren we terug naar het oude patroon. “Als ik naar de marktomstandigheden kijk, zou ik niet gokken op een snelle daling.”

Met deze cijfers en trends lijkt het erop dat de Nederlandse woningmarkt voorlopig op een hoog niveau blijft. Voor potentiële kopers is het belangrijk om deze ontwikkelingen in gedachten te houden bij het zoeken naar een nieuwe woning.

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties